Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

CV

Voorbeelden

Hieronder alvast de verschillende voorbeelden die je kunt gebruiken.
Je CV is het eerste dat opvalt bij een sollicitatie!

10-Tips-om-je-CV-te-laten-opvallen-bij-werkgevers

Download hier gratis, een fris opvallende en zakkelijk CV voorbeeld.

  • in “Word”  bestandsformaat.
  • CV gemakkelijk aanpasbaar
  • Profesionele kwaliteit

Elke CV categorie, heeft 5 verschillende kleurcombinaties. Kies hieronder de CV stijl die je zoekt.

Klik op de categorie en je komt dan op de pagina met vijf verschillende templates in Word, die je kunt downloaden en gebruiken voor eigen gebruik. Succes!

Voorbeeld cv serie cv1
Voorbeeld cv serie cv2
Voorbeeld cv serie cv3
Voorbeeld cv serie cv4
Voorbeeld cv serie cv5
Voorbeeld cv serie cv6
Voorbeeld cv serie cv7
Voorbeeld cv serie cv8
Voorbeeld cv serie cv9
Voorbeeld cv serie cv10
Voorbeeld cv serie cv11
Voorbeeld cv serie cv12
Voorbeeld cv serie cv13
Voorbeeld cv serie cv14
Voorbeeld cv serie cv15
Voorbeeld cv serie cv16
Voorbeeld cv serie cv17
Voorbeeld cv serie cv18
Voorbeeld cv serie 19
Voorbeeld cv serie 20

Tel eens tot zes. Dit is de tijd die je toekomstige werkgever neemt om jouw cv (curriculum vitae) door te nemen.
Best kort hè?

Bovendien is je cv het eerste waar hij naar kijkt, nog voordat hij jouw sollicitatiebrief doorneemt. Je moet je cv dus zo opstellen dat je binnen 6 seconden opvalt. Daarnaast wil je laten zien dat je geschikt bent voor de baan.

Zorg er voor dat je cv een professionele uitstraling heeft. Om je te helpen, kun je mooi opgemaakte CV’s gebruiken. Kijk verder op deze pagina voor gratis voorbeelden. Je kunt hier een uitstraling kiezen die bij je past. Je hoeft dan alleen nog maar je eigen gegevens in te vullen.

In dit artikel helpen we je een cv te maken waarmee je dit kunt bereiken. Eerst lichten we toe waar je rekening moet houden als je een cv gaat maken. We vinden het namelijk belangrijk dat je deze beginselen weet, voordat je daadwerkelijk je cv gaat schrijven. Daarna maken we duidelijk hoe je je cv kunt opbouwen.

Tips voor het opstellen

Je bent een vacature tegengekomen waar je heel graag op wilt solliciteren. Je bent al aan de slag gegaan met een motivatie die indruk gaat maken maar nu is het tijd om een goede curriculum vitae te maken.

Het is aan jou de taak om de aandacht te trekken van de werkgever. Met deze 10 tips voor een sterkte cv gaat jou dit zeker lukken!

Tip 1. Zorg voor een overzichtelijk ontwerp
Het is belangrijk dat je cv er op het eerste oog direct uitspringt. Zorg voor een overzichtelijk ontwerp en creëer categorieën zodat een werkgever direct alles kan vinden wat er gezocht wordt.

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan je persoonlijke gegevens maar ook de opleidingen die je hebt genoten en welke werkervaring je al hebt opgedaan. Kies een lettertype dat goed te lezen is en probeer de belangrijkste dingen dik te drukken.

Tip 2. Zorg dat je cv opvalt
In de meeste gevallen krijgt een werkgever honderden reacties als er een vacature wordt geplaatst. Je zult begrijpen dat alle c’s daarom eerst vluchtig worden bekeken en daar een selectie van wordt gemaakt.

Aan jou de taak om een opvallende cv te creëren zodat je bovenaan de stapel terecht komt! Werk bijvoorbeeld met kleur of kies voor een leuk ontwerp en zorg dat je foto aanwezig is.

Tip 3. Laat overbodige informatie weg
Zorg er voor dat als je je cv aan het maken bent dat je overbodige informatie zoveel mogelijk weglaat. Een werkgever heeft er niet zoveel aan als je al je bijbaantjes vermeld die je als minderjarige hebt gedaan.

Probeer alleen zaken te vermelden die specifiek te maken hebben de functie waarop je gaat solliciteren.

Tip 4. Vermeld eventuele prestaties
Je moet er voor zorgen dat de interesse van een werkgever gewerkt wordt. Heb je bij een eerdere werkgever een geweldige prestatie geleverd zorg dan dat je dit vermeldt op je cv.

Schrijf een korte samenvatting van de prestatie zodat je deze alter in een persoonlijk gesprek kunt toelichten.

Tip 5. Kijk uit voor spelfouten!
Je wilt natuurlijk zo professioneel mogelijk overkomen en daarom is het zo belangrijk dat er geen spelfouten in je cv zitten. Iets wat nog veel te veel gebeurd.

Zorg dat je je eigen cv meerdere keren doorleest zodat je zeker weet dat er geen spelfouten meer aanwezig zijn. Heb je moeite met taal vraag dan een familielid of een vriend om ze je willen helpen.

Tip 6. Zorg voor een foto
Een werkgever wilt graag weten met wie die te maken heeft.

Natuurlijk kunnen ze alle informatie van je vinden op de cv die je hebt gemaakt maar als je ook een foto plaatst is er een compleet beeld. Zorg voor een serieuze foto waarop je netjes gekleed bent.

Tip 7. Sla je cv op als PDF bestand
Als je je cv gaat opsturen naar een werkgever moet je ervoor zorgen dat je het hebt opgeslagen als een PDF bestand.

Dit is ten eerste een stuk professioneler maar daarnaast kan het zijn dat je cv niet correct wordt weergegeven in Word. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Tip 8. Gebruik geen standaard competenties

Het gebeurt regelmatig dat mensen die hun cv maken competenties opschrijven die ze op het internet hebben opgezocht. Doe dat vooral niet want zo krijg een werkgever helemaal geen goed beeld van je.

Blijf dicht bij jezelf en geef de competenties aan die daadwerkelijk bij jou passen.

Tip 9. Geen raar e-mail adres gebruiken
Het is belangrijk dat je op je cv een e-mail adres toont zodat er op die manier contact met je kan worden gezocht. Het is daarom belangrijk om geen raar e-mail adres te gebruiken die je wellicht vroeger al hebt aangemaakt.

Je weet maar nooit of een werkgever daar een oordeel over heeft. Het kan onserieus overkomen. Het beste is om een e-mail adres te gebruiken met bijvoorbeeld je voor- en achternaam.

Tip 10. cv laten controleren door een ander
Dan zijn we aangekomen bij de laatste tip. En die tip luidt: zorg dat je je cv laat controleren door een ander.

Een frisse blik op je cv kan er voor zorgen dat er toch misschien nog een fout wordt gespot of iets wat je vergeten bent. Wie weet ontvang je ook nog wel hele goede ideeën om je cv nog sterker te maken.

CV als visitekaart

Natuurlijk wil je dat je cv in je voordeel werkt. Hier doe je dan ook je best voor tijdens het maken van een cv.

Toch kan een cv ook in je nadeel werken, waarna je toekomstige werkgever je zal bestempelen als ongeschikt. Om dit te voorkomen, moet je een aantal basisprincipes in je achterhoofd houden.

Allereerst laat je cv overzichtelijk zien wie jij bent en wat je kunt. Hierbij moet je oppassen dat je niet een overdaad aan informatie erop zet. Onthoud dat je toekomstige werkgever maar zes seconden heeft om je cv te beoordelen.

Je cv is eigenlijk je visitekaartje, dus je cv moet ook kort en bondig zijn. Zorg ervoor dat deze niet langer is dan twee pagina’s. Je kunt irrelevante bijbanen samenvatten, zoals ‘diverse functies in de horeca en uitzendbranche’. Laat je niet verleiden van alles te vermelden door eventuele extra paginaruimte die je hebt.

Doordat je maar een beperkt aantal zaken op je cv kunt zetten, moet je selectief zijn in wat je erin zet. Dit doe je door na te gaan wat jouw sterke punten zijn en wat de gevraagde eisen voor de functie zijn.

Probeer niet overal goed in te zijn en wees eerlijk. Licht je sterke kanten uit en benadruk alle relevante opleidingen, werkervaringen en vaardigheden. Hierdoor kun je jezelf verkopen voor een specifieke baan.

Om die reden moet je eigenlijk een cv maken per type functie. Je hebt dus niet ‘één’ cv. Momenteel zijn er een aantal online aanbieders van cv’s. Zij kunnen een cv maken voor jou, maar vragen bijna nooit voor welke functie je solliciteert.

Je zult dus één algemene cv krijgen. Een cv maken is maatwerk, zeker nu je maar een paar seconden hebt om op te vallen. We raden je dus aan om bij elke sollicitatie een op maat gemaakte cv mee te sturen.

Daarnaast kun je kiezen voor een (standaard) chronologisch cv of een functioneel cv, afhankelijk van je werkervaring. Een chronologisch cv bevat een overzicht van functies en activiteiten, waarbij het meeste recente bovenaan staat.

Daarentegen laat een functioneel cv vooral je vaardigheden zien, zonder feiten als jaartallen en namen van bedrijven te noemen. Als je een periode geen baan hebt gehad of je hebt nog geen relevante werkervaring, dan is het verstandig om te kiezen voor een functioneel cv.

De huidige CV

De tijd van een traditioneel cv is voorbij, want met een simpele opmaak kun je de aandacht van je toekomstige werkgever niet pakken. Zorg er dus voor dat je cv een professionele uitstraling heeft.

Je kunt al ver komen als je zelf handig bent met een tekstverwerkingsprogramma. Houd wel rekening met het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert.

Als je reageert op een vacature voor advocaat, dan zal je een klassieker cv maken dan wanneer je reageert op een functie voor vormgever. Probeer wel altijd de aandacht te pakken door een professionele en originele opmaak te gebruiken.

Een cv van nu laat ook je persoonlijkheid zien. Het is niet louter een opsomming van feiten, dus het is een goed idee om je profiel te vermelden. Hierin schrijf je kort en bondig over:

  • waar je energie van krijgt;
  • wat je zoekt in je nieuwe baan;
  • wat je vaardigheden zijn die jou kenmerken.

Je hoeft je hobby’s en nevenactiviteiten niet perse te vermelden, maar hierdoor kan je toekomstige werkgever wel een beter beeld van je krijgen. Vermeld wel alleen die zaken die relevant zijn en een goed beeld van jou geven.

Als je bijvoorbeeld solliciteert als data analist en je houdt van schaken, dan is het een goed idee om deze hobby te noemen.

Chronologisch cv

Een chronologisch cv maken doe je aan de hand van de volgende elementen, van nieuw naar oud:

  1. Personalia (naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en -plaats, evt. of je je rijbewijs hebt en per wanneer je beschikbaar bent)
  2. Persoonlijk profiel
  3. Opleidingen (vanaf de middelbare school, evt. ook je specialisaties en scriptie onderwerp vermelden)
  4. Werkervaring (functie, naam van het bedrijf, werkperiode, met vermelding wat je functie inhield en welke meetbare resultaten je hebt geboekt)
  5. Vaardigheden (relevante eigenschappen en competenties, zoals je niveau van talenbeheersing en computervaardigheden)
  6. je hobby’s, interesses en nevenactiviteiten
  7. vermelden dat je referenties op aanvraag (wanneer ernaar wordt gevraagd of als je wilt laten zien dat je over ze beschikt)

Functioneel

Een functioneel cv maken doe je door je vaardigheden als uitgangspunt te nemen. Je bouwt dit cv als volgt op:

  1. Personalia (naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en -plaats, evt. of je je rijbewijs hebt en per wanneer je beschikbaar bent)
  2. Persoonlijk profiel
  3. Opleidingen (vanaf de middelbare school van nieuw naar oud, evt. ook je specialisaties en scriptie onderwerp vermelden)
  4. Vaardigheden (opsomming van relevante eigenschappen en competenties en licht ze kort toe)
  5. Prestaties (relevante meetbare successen die je hebt behaald)
  6. Werkervaring (opsomming van relevante ervaringen en functies, zonder vermelding van de naam van het bedrijf en werkperiode, maar met benoeming van wat de functie inhield)

Een CV moet een goede presentatie geven van jou als persoon, zodat een werkgever op basis van deze gegevens goed kan inschatten of jij de persoon bent die ze zoeken.

Probeer geen belangrijke zaken te verbloemen door dingen te vermelden die niet kloppen. Het kan goed zijn dat het bedrijf erachter komt en dan word je met grote kans afgewezen. Of het kan zijn dan je later in de problemen komt wanneer je al bent aangenomen.

Wees relevant voor de functie

Stuur niet bij elke sollicitatie hetzelfde cv mee. Het is erg belangrijk dat jouw ervaring precies aansluit bij het bedrijf en bij de functie waarop je solliciteert. Pas je cv dus bij elke sollicitatie aan om het zo relevant mogelijk te maken.

Zeker als je een van de vele sollicitanten bent moet je er echt uitspringen. Benadruk dus zoveel mogelijk je relevante ervaring en opleidingen en gebruik steeds weer een andere presentatie door te wisselen van cv template.

Zet de meest recente ervaring bovenaan

Het is gebruikelijk om in een cv een zogeheten omgekeerde chronologie te gebruiken. Dit houdt in dat je je laatste ervaring bovenaan zet en je vorige banen eronder.

Hetzelfde geldt voor de opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd. De laatst genoten opleiding of cursus staat bovenaan je lijstje. Vermeld wanneer je bij welke werkgever in dienst bent geweest en wat je functietitel was.

Het is handig om je functie kort toe te lichten, zodat de lezer meteen precies weet wat je hebt gedaan.

Houd het kort

Je curriculum vitae is bedoeld als een duidelijk en beknopt overzicht van je werkervaring, opleidingen en overige relevante informatie. Vermeld alleen relevante zaken en licht deze waar nodig concreet en kort toe.

Uitgebreidere uitleg kun je altijd nog vermelden in je motivatiebrief. In je sollicitatiegesprek krijg je eveneens de kans om je ervaring verder toe te lichten. Zorg dat je cv er verzorgd uitziet en goed leesbaar is.

Bullets of aandachtstreepjes helpen om opsommingen goed leesbaar te maken. Zo kan alle informatie gemakkelijk en snel gevonden worden.

Als je nog weinig ervaring hebt

Als je weinig of geen werkervaring hebt, dan kan het best lastig zijn om je curriculum vitae te vullen. Twee cv tips zijn dan om alle werkervaring die je hebt te vermelden en om ook activiteiten die je tijdens je opleiding hebt gedaan te vermelden.

Wellicht heb je bijvoorbeeld in het bestuur van een studentenvereniging, vrijwilligerswerk of sportclub gezeten, ben je penningmeester geweest van een commissie of organiseerde je allerlei activiteiten.

Noem alle bijbanen die je hebt gehad en probeer te bedenken wat je daar hebt geleerd dat nu relevant kan zijn voor de baan waarop je solliciteert. Bij veel banen doe je bijvoorbeeld ervaring op met klantcontact en serviceverlening.

Let op spelling en grammatica

Het is erg belangrijk dat er geen taalfouten in je cv staan. Typefouten, spelfouten of grammaticale fouten komen slordig over en de kans is groot dat je hierop meteen wordt afgewezen.

Je geeft hiermee namelijk de indruk dat je je eigen werk niet controleert en wellicht ook de taal niet goed spreekt. Dit is niet aantrekkelijk voor een toekomstige werkgever. Lees je cv en motivatiebrief altijd goed door of laat deze door iemand anders checken.

De spellingscontrole van je computer ziet nog weleens fouten over het hoofd, dus vertrouw hier niet blindelings op. Iemand die jouw brief voor het eerst leest ziet misschien ook andere opvallende zaken die je zelf nog niet had gezien, zoals een onlogische volgorde of missende informatie.

Het is dus altijd fijn als een vriend of familielid je brief even kan nakijken.

Vermeld goede referenties

Het hebben van goede referenties is een sterke manier om een nieuw bedrijf van jouw kwaliteiten te overtuigen. Als je weet dat je vorige werkgever tevreden over je was, vraag dan of je hem of haar als referentie mag noemen.

Het is niet slim om referenten te noemen die er niet van op de hoogte zijn dat zij gebeld kunnen worden. Bel de referentie dus eerst even op en vraag meteen ook wat je oude werkgever over jou zou vertellen. Zo weet je zeker dat er een positief beeld over je wordt geschetst.

Zorg voor een nette lay-out

In de regel geldt dat je cv het liefst bestaat uit een of twee pagina’s. Zorg dat de informatie netjes is uitgelijnd en goed leesbaar is. Zorg tevens voor een duidelijke en in het oog springende presentatie.

Conclusie

Een cv maken is een proces waarin je jezelf vragen stelt. Voor welke type functie solliciteer je en hoe wil je overkomen? Vervolgens moet je keuzes maken. Wat vermeld je wel en wat juist niet? Het kan lastig zijn om deze vragen te beantwoorden.

Gelukkig hoef je niet alles zelf te bedenken en kun je hier mooie voorbeelden downloaden.
Kijk eens rond voor mooie cv templates en gratis voorbeeld sollicitaitiebrieven voor de juiste presentatie.

Brief voorbeelden per functie vind je in onderstaande categorieën:

Ons advies is dan ook om gewoon te beginnen. Wanneer je bezig bent met een cv maken, zal je merken dat je gaandeweg er een steeds scherpere kijk op krijgt. Succes!